Tijdens de zwangerschap wordt de huid gevoeliger. Dokter Dominique Tennstedt, dermato-allergoloog aan de UCL bespreekt de oorzaken en geeft tips om uw huidcomfort te verbeteren.
Laten we eerst even komaf maken met enkele misvattingen. Het klopt bijvoorbeeld niet dat blonde vrouwen nooit last hebben van een zwangerschapsmasker, of dat je acne krijgt als je een meisje verwacht. En het is niet omdat een vrouw weinig aankomt tijdens haar zwangerschap, dat ze gespaard blijft van zwangerschapsstriemen. Het is ook fout om te ontkennen dat bepaalde stoffen invloed hebben op de gevoelige huid van zwangere vrouwen. Restanten van wasmiddel dat achterblijft op kleren kan bijvoorbeeld heel onaangename huidreacties uitlokken.
Tijdens de zwangerschap krijgt het lichaam grote hormonale schommelingen te verduren, met gevolgen voor de huid die variëren van vrouw tot vrouw. Alleen uitdroging en een zeer gevoelige huid zijn symptomen waar alle zwangere vrouwen mee kampen, en die gepaard kunnen gaan met jeuk, spanning op de huid en soms ook afschilfering (waarbij de huid vervelt omdat de bovenste laag van de huid loskomt). Bovendien verliest de huid ook zijn zachtheid en glans.
Striae zijn scheurtjes in de huid. Eerst zijn ze donkerrood, daarna worden ze stelselmatig lichter van kleur. De striemen ontstaan doordat vezels in de lederhuid of dermis ‘breken’ en doordat de opperhuid dunner wordt. En dat gebeurt dan weer als de huid fel uitgerekt wordt, met name tijdens de zwangerschap. Striae kunnen mettertijd vervagen, maar zullen nooit helemaal verdwijnen. Heel jonge mama’s krijgen er vaker mee te maken, zelfs als ze maar weinig in gewicht toenemen.
Soms wordt de gelaatshuid vetter, glanst hij meer en verschijnen er vaker kleine pukkeltjes. Maar ook het omgekeerde is mogelijk: bij vrouwen met een eerder vette huid kan die tijdens de zwangerschap matter en mooier worden. Deze veranderingen ontstaan door een hormonaal onevenwicht, dat veroorzaakt wordt door de zwangerschap. Meestal verdwijnt dat onevenwicht als de baby geboren is.
Bij een zwangerschapsmasker of chloasma verschijnen er bruine vlekken op het gelaat, meestal symmetrisch in beide gezichtshelften (vanwaar ook het ‘masker’-effect) rond de neus en de mond. De zwangerschapshormonen brengen de huidpigmentatie in de war: de toestroom van oestrogenen veroorzaakt een overproductie van het huidpigment melanine. Deze hyperpigmentatie kan ook op andere delen van het lichaam, zoals de borsten en de buik, voorkomen. Na de bevalling verdwijnen het zwangerschapsmasker en de andere vlekken op het lichaam geleidelijk aan als de hormoonregulatie zich normaliseert.
Textiel komt in contact met de huid en kan dus irritaties en huidallergieën veroorzaken, zeker bij mensen met een gevoelige huid en dus ook bij zwangere vrouwen. De reactie van de huid op de kleren die je draagt, is soms gerelateerd aan het soort textiel. Soms wordt irritatie uitgelokt door overblijfselen van bepaalde producten, zoals wasproducten, op de textielvezels
Heel belangrijk. In wasmiddelen zitten veel bestanddelen (oppervlakteactieve stoffen, parfum, enzymen en witmakers), die bepaalde huidirritaties kunnen uitlokken, zeker bij personen met een gevoelige huid, zoals zwangere vrouwen en/of mensen met een hoger risico op allergieën.
Dermatologen raden altijd aan om te kiezen voor een wasproduct dat de gevoelige huid van zwangere vrouwen, en later ook die van de baby, beschermt. De wasmiddelen van Le Chat zijn speciaal ontwikkeld om het risico op huidirritatie zoveel mogelijk te beperken. Ze zijn hypoallergeen* en getest onder dermatologische en pediatrische controle.
* Ontwikkeld om het risico op allergische reacties mogelijk te beperken.