Ontdek wat waar en niet waar is over huidallergieën en huidirritaties.
Fout. Er zijn twee testmethodes die kunnen achterhalen of je allergisch bent voor de meest courante stoffen die in je dagelijkse leven aanwezig zijn. Beide onderzoeken nemen niet veel tijd in beslag.
De eerste test controleert of er een onmiddellijke reactie is, door de productie van antilichamen. Dat duurt minder dan een half uur.
De tweede test bekijkt of er vertraagde allergieën zijn door de aanmaak van witte bloedlichamen of lymfocyten. Hiervoor draag je een patch gedurende twee tot maximaal vier dagen. Controleren of je allergisch bent, waarvoor je dan wel allergisch bent en welke behandeling het meest doeltreffend is, gaat dus relatief snel.
Fout. Huidallergieën, irritaties, rode vlekken of puntjes, zelfs eczeem zijn geen onoverkomelijk drama. Meestal volstaat het om direct contact te vermijden met de stof waarvoor je allergisch bent, om er geen last meer van te hebben. Bij huisstofmijtallergie geldt een strikte hygiëne omtrent beddengoed. Met een hypoallergeen wasmiddel vermijd je allergieën voor kleren of beddenlakens.
Allergieën voor stoffen die we niet kunnen mijden, zijn te behandelen met aangepaste medicatie die de symptomen verlicht zonder vervelende bijwerkingen. Raadpleeg altijd eerst je arts.
Fout. Als je last krijgt van huidirritatie na het wassen van je kleren, heb je waarschijnlijk contacteczeem ontwikkeld. Dit eczeem kan zich uiten in een irritatie van de huid of een allergie. Het is belangrijk om een duidelijk onderscheid te maken tussen beide.
Huidirritatie is een plaatselijke ontstekingsreactie, die niet-immunologisch en omkeerbaar is. De huid vertoont roodheid en kloofjes en is droog, voelt branderig aan en verstrakt.
Een allergie is een abnormale reactie van het immuunsysteem op een specifieke en lichaamsvreemde stof (een allergeen). De huid kan rood worden en er kunnen blaasjes of oedemen verschijnen. De allergische symptomen komen enkel op in contact met het allergeen.
Het is ook belangrijk om te weten dat allergieën veel minder vaak voorkomen dan huidirritaties.
Fout. Niet alleen het wasmiddel kan allergieën uitlokken, ook de manier waarop je je kleren wast kan een allergie opwekken.
Zo kies je best voor een klassiek wasprogramma in plaats van een korte cyclus. Je wasgoed wordt langer gespoeld, met meer water. Het wasmiddel wordt grondiger uit je kleren verwijderd en het risico op huidirritaties verkleint. Ook belangrijk: gebruik niet meer wasproduct dan aangegeven.
Stop je wastrommel niet te vol: als je kleren meer plaats hebben worden ze beter gespoeld en blijft er geen wasmiddel achter in de vezels.
Als je allergisch bent voor pollen raden we je echt af om je wasgoed buiten te drogen tijdens het pollenseizoen.
Was je nieuwe kleren een of twee keer voor je ze voor het eerst aantrekt.
Gebruik bij voorkeur een dermatologisch getest wasmiddel dat de gevoelige huid respecteert en een hypoallergene* geur heeft, zoals Le Chat Sensitive wasmiddel, dat ook een onberispelijke reinheid biedt. En kies voor baby's het wasmiddel Le Chat Bébé dat speciaal is ontwikkeld voor hun gevoeligere huid. Tot slot, behandel wasgoed voor gevoelige of allergische mensen en babywasgoed altijd apart van de rest.