Hoe beschermt u uzelf tegen irriterende stoffen en vermijdt u huidproblemen? Dokter Dominique Tennstedt, dermato-allergoloog aan de UCL, biedt antwoord op deze vraag.
“De meest irriterende stoffen voor de huid zijn zepen, detergenten, alle producten om de huid te wassen, afwasmiddel en reinigingsmiddelen voor vloer, textiel, … Excessieve blootstelling aan detergenten en zeep bij huishoudelijke taken zoals de afwas, een handwasje of het reinigen van de vloer kan de huid van de handen aantasten. Ook personen die veelvuldig hun handen moeten wassen voor hun beroep, zoals verplegers, artsen, tandartsen en mensen in de voedingssector, kunnen schade ondervinden. Om de gevoelige huid te beschermen is het belangrijk je niet te vaak te wassen met producten die agressief zijn voor de huid. Rubberen handschoenen dragen lost het probleem niet altijd op want onder die handschoenen kan je gaan zweten. En transpiratie kan de huid ook irriteren. Ik raad aan om katoenen handschoenen te dragen onder de rubberen handschoenen.”
“De pH-waarde van onze huid is niet neutraal. In de chemie meet je met de pH (of zuurtegraad) hoe zuur of basisch een oplossing is. Hoe zwakker de pH-graad, hoe zuurder de oplossing. Een neutrale pH heeft een waarde van 7. De (normale) huid heeft met 5,5 een eerder zure graad. Klassieke zeepoplossingen, meestal op basis van natriumlaurylsulfaat (beter bekend als SLS) hebben een basische pH-graad die de pH van de huid verhoogt. Dat kan de huid irriteren en gevoeliger maken. Tegenwoordig zijn er steeds minder zepen en detergenten met natriumlaurylsulfaat en wordt er vaker gebruikt gemaakt van kokosderivaten (uit de kokosnoot), die zuurder zijn en dus minder irriterend voor de huid. Dat is ook voor wasmiddelen het geval.”
“Natuurlijk zijn die er, ik ga een heel eenvoudig voorbeeld geven bij baby’s: de babyhuid kan in de luierstreek beschadigd geraken door irriterende stoffen zoals urine en stoelgang, en moet dus beschermd worden. Ook kleren kunnen huidirritaties veroorzaken: een kind kan een wollen trui misschien niet verdragen omdat die prikt. Een allergie voor wol bestaat niet, maar wol heeft wel irriterende eigenschappen, net zoals bepaalde synthetische stoffen. Je kleedt je kind dus best met katoen of zijde, of synthetische materialen die zacht zijn voor de huid.”
“Was nieuwe kleren een of twee keer voor je ze gaat dragen, om stijfsel en andere allergene of irriterende stoffen te verwijderen. Dat is vooral belangrijk bij mensen met een gevoeligere huid, zoals kinderen of oudere mensen.”
“Voor wasproducten, zepen, huishoudproducten en cosmetica raad ik trouwens aan om allergene geurstoffen zoveel mogelijk te vermijden. Als dermatoloog geef ik over het algemeen de voorkeur aan minder geparfumeerde producten. Vermijd alleszins de 26 parfums die opgenomen zijn in de ingrediëntenlijst van allergene geurstoffen (beschikbaar op het internet). Deze worden verplicht vermeld op het etiket. Ik raad ook aan om bepaalde bewaarmiddelen te vermijden die problemen kunnen veroorzaken als je een gevoelige huid hebt. De parfums in de producten van Le Chat zijn hypoallergeen en zo samengesteld dat ze het risico op allergische reacties zo beperkt mogelijk houden.”
“Ik ben een voorstander van wasverzachters, ze verhogen het draagcomfort voor kinderen en andere mensen met een gevoelige huid. Op voorwaarde natuurlijk dat ze geen allergenen bevatten. In tegenstelling tot wasmiddelen die verdwijnen tijdens het spoelen, blijft de wasverzachter achter op de kleding. Daarom hebben de wasverzachters van Le Chat dermatologisch goedgekeurde formules en voorkomen ze irritatie door kleding die tegen de huid wrijft."