Dat een wasproduct je kleren proper maakt, weet iedereen. Maar de samenstelling van dat wasmiddel is ingewikkelder dan je op het eerste gezicht zou denken.
Welke bestanddelen zitten in wasmiddel?
Een wasproduct bestaat hoofdzakelijk uit reinigende bestanddelen - tensioactieve of oppervlakteactieve stoffen genaamd -, enzymen, bleekmiddel, optische witmakers, stoffen met een ‘antikalk’-eigenschap (waterontharders), additieven en antihechtingsmiddelen.
Oppervlakteactieve stoffen, ook tensioactieve of reinigende stoffen genaamd, kunnen natuurlijk of synthetisch van aard zijn. Ze oefenen een essentiële taak uit tijdens het wassen:
ze werken sterk in op vetten, weken het vuil los en beletten dat vuil zich opnieuw aanhecht door een beschermende laag op de kleding achter te laten;
ze laten water makkelijker door de textielvezels doordringen, waardoor vuil dat aan de draden vastgekoekt zit gemakkelijker verwijderd wordt.
Zeep, de oudste van alle bekende wasmiddelen, wordt tegenwoordig vaak gecombineerd met andere oppervlakteactieve stoffen.
Weetje: Tensioactieve stoffen werken ook in op het huidoppervlak en hebben een bewezen uitdrogend effect.
Enzymen vernietigen vlekken zoals bloed, chocolade, eigeel, enz. Ze breken de vuilmoleculen af tot minuscule deeltjes die gemakkelijker weggespoeld worden door het water. En wees gerust, de enzymen vallen de vlekken aan maar houden je wasgoed in uitstekende staat!
Weetje: Er bestaan verschillende enzymen (zoals amylasen, proteasen en lipasen), die elk inwerken op specifieke vlekken. Hoe efficiënt een wasmiddel is, is dus afhankelijk van het aantal enzymen dat het bevat.
De bleekmiddelen hebben tegelijk een ontvlekkende en een blekende werking. Natriumpercarbonaat bijvoorbeeld is een bleekmiddel dat thee-, koffie- en fruitsapvlekken ontkleurt. Het werkt ook ontsmettend.
De optische witmakers werken helemaal anders. Ze hechten zich stevig vast aan de vezels van het textiel en zetten onzichtbare ultraviolette straling om in zichtbaar blauwig licht, wat het wasgoed dat ‘stralend wit’-effect geeft.
Waterontharders (zoals zeolieten, natriumcitraat (citroenzuur), fosfonaten) zorgen ervoor dat kalk zich niet kan vastzetten op het wasgoed. Ze vervullen een belangrijke functie, want door de kalk kunnen kleren er op termijn grauwig gaan uitzien. Door het water te ontharden en kalkafzetting te voorkomen ondersteunen ze ook de werking van de wasactieve stoffen.
Weetje: Waterontharders beletten ook dat de warme onderdelen van de wasmachine schade ondervinden door kalkafzetting.
Allerhande additieven spelen elk een belangrijke rol in uiteenlopende belangen: ze versterken bijvoorbeeld de werking van de voornaamste bestanddelen, of ze kleuren of parfumeren het wasmiddel.
De antihechtingsmiddelen vullen de andere bestanddelen perfect aan met een heel specifieke taak: ze beletten dat losgeweekt vuil zich opnieuw aan het textiel of aan de wastrommel gaat hechten.
Er kunnen dus vele bestanddelen in wasmiddelen aanwezig zijn, en sommige daarvan kunnen direct of indirect huidirritaties of allergieën uitlokken. Daarom werkt Le Chat nauw samen met artsen, dermatologen en pediaters om producten te ontwikkelen die de zachtheid en het comfort van de gevoelige huid beschermen en het risico op allergieën beperken.