Wasmiddel met Marseille-zeep heeft vele voordelen en dermatologische eigenschappen.
De eerste officiële vermelding van een Marseillaanse zeepzieder dateert uit de 14e eeuw. Hij maakt artisanale zeep en verkoopt hem in de stad en omstreken. In de loop der eeuwen ontwikkelt deze artisanale manier van zeep maken zich in de hele Provence, een ideale streek voor deze ambacht, omdat je er de twee basisingrediënten voor de productie vindt: olijven en loog.
Rond 1750 staan zeven fabrieken in voor de productie van goed 20.000 ton ‘savon de Marseille’. De zeep is zacht voor de huid en uiterst doeltreffend, en die kwaliteiten zorgen ervoor dat marseillezeep steeds populairder wordt, niet alleen in de regio maar later ook in Noord-Frankrijk en in verschillende buurlanden. De fabrieken verveelvoudigen zich en marseillezeep bereikt aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog zijn hoogtepunt met een productie van 180.000 ton.
Marseillezeep bevat 72% plantaardige olie – oorspronkelijk was dat enkel olijfolie – en loog. Dat is alles! Sindsdien worden soms ook andere oliën zoals geraffineerde kokosolie gebruikt in een mengeling met olijfolie. Er bestaat ook marseillezeep met arachideolie. Echte marseillezeep bevat nooit dierlijke vetten, geen kunstmatige kleurstoffen of bewaarmiddelen en geen andere chemische additieven.
De zeep wordt traditioneel gemaakt door de olie en loog gedurende enkele dagen in grote ketels aan de kook te brengen, telkens met rustfases ’s nachts. Het hele proces duurt minstens tien dagen en bestaat uit verschillende fases, zoals de verzeping en de uitzuivering van de pasta, om tot een goede consistentie en homogeniteit te komen. Tijdens de laatste fase wordt de zeep in vormen gegoten.
De zachtheid van marseillezeep doet wonderen voor de hygiëne en de schoonheid van je huid. De zeep wordt ook perfect verdragen door mensen met een gevoelige huid.
De traditioneel gemaakte en natuurlijke marseillezeep zonder additieven (zoals synthetische kleur-, geur- of andere stoffen) is volledig hypoallergeen: hij kan zonder risico op allergieën gebruikt worden als verzorgingsproduct of als wasproduct. Hij is in het bijzonder geschikt voor het wassen van babykleertjes. Je kan marseillezeep ook gebruiken voor het huishouden (schoonmaken van de vloer, muren of leder, …). Dermatologen raden het gebruik ervan vaak aan in het geval van eczeem of andere allergische huidreacties, zoals wasmiddelallergieën.
Marseillezeep heeft bacteriedodende eigenschappen en is ideaal voor een gezonde handhygiëne, maar bijvoorbeeld ook voor het uitwassen van een wonde.
Marseillezeep is bovendien ook 100% biologisch afbreekbaar en goed voor het milieu. In tegenstelling tot vele andere zepen wordt de zeep artisanaal gemaakt met plantaardige olie en loog. Hij is dus 100% natuurlijk.
Daarom blijft de liefde tussen Le Chat en marseillezeep groot, al sinds de 20e eeuw. De zachtheid van marseillezeep en zijn vele andere kwaliteiten beantwoorden perfect aan het engagement waartoe Le Chat zich verbindt, om producten aan te bieden die de huid beschermen. Geen wonder dus dat gevoelige huidtypes de voorkeur geven aan Le Chat Marseillezeep met zijn Sensitive-formule.